dimecres, 11 de juny del 2014

Entrevista amb Elisabetta Bernardi, guanyadora de la 3ª edició d´EurHope.


Elisabetta Bernardi has sigut guardonada amb el primer premi de la tercera edició d´EurHope amb la temàtica de ‘Ports del mar’. Enhorabona! La teua il.lustració es molt bona i captivadora.

1° premi de la 3ª edició de EurHope 2014
Elisabetta Bernardi / Approdo al nuovo / digital / Borgo Valsugana (Trento) – Italia

La teua obra ens mostra un vaixell, com el Titanic, amb una càrrega de melancolia molt gran. Trobem una xica que mira al nou horitzó al qual està aplegant, potser?


Sí, la idea era només per representar la càrrega de les esperances i els somnis que la gent posa en un nou començament. Res està predeterminat, el fons blanc, on la noia es perd, és com un llenç en blanc en el que es pot triar i escriure el seu propi destí.  

Explica’ns una mica el contingut o rerefons d´aquesta il.lustració. Perquè la temàtica et va suggerir aquesta il.lustració? Pots explicar el seu procés fins a presentar-la al concurs?


El tema que EurHope va proposar per a la seua tercera edició, "Ports del mar. Enllaços sobre el planeta. Vides, cultures, i de mercaderies. Cruïlla pel Futur" presenta moltes facetes, com per permetre als competidors que parlen sobre el tema amb molta llibertat. Jo vaig triar representar el port com el "Approdo al nuovo" (aterratge en el nou lloc) un nou començament, gent nova, vida nova, noves cultures, nous somnis i noves esperances. 
La intenció era crear una imatge que inclou dins d'una mirada al passat però també a l'actual, sent al mateix temps actual i nostàlgic. 

He estat pensant molt sobre la disposició dels elements en la intersecció i la transparència entre el paisatge i el pèl de la noia (quan la llum  de la posada del Sol tenyeix de colors vermellosos el cel) m'han permès representar tres períodes de temps diferents en una sola imatge. La sortida, arribada i una altra vegada l'aterratge, però, en un primer pla. El primer pla, se centra en la cara  d'una noia que viu aquesta experiència. El gir a la dreta, també em va permetre incloure un element dinàmic que, seguint la direcció de lectura d'esquerra a dreta, es crea la il·lusió que un canvi continua cap al fons blanc, donant així espai a la imaginació; tothom és lliure de tindre una visió personal, imaginant-se a si mateix dins d´aquesta nau i tenir l'oportunitat de veure la terra des d´aquest punt de vista.

 
És habitual que et presentes a concursos o és una cosa esporàdica? Que opines dels concursos? Creus que són de profit?

Per a mi, aquesta és la primera vegada que em presente a un concurs. Va ser la primera ocasió en què vaig tenir l'oportunitat d'entrar al concurs per veure si la idea d'esdevenir una il·lustradora continuava sent un somni o si podria esdevenir una realitat. Crec que participar en competicions com aquesta permet créixer molt, tant per poder comparar-te amb els altres participants com per veure com va desenvolupant-se el concurs. A més, el diàleg amb els organitzadors i experts de la indústria poden aportar experiències i consells útils.
Ara la teua obra estarà exposada en Génova, San Benedetto del Tronto, Milán i Perugia. És la primera vegada que tindràs una exposició en tants llocs diferents o portes més exposicions a l´esquenes?  

Aquesta serà la primera vegada que la meva obra s'exhibirà en exposicions en moltes ciutats i realment és una gran satisfacció.
Com és possible que fent il.lustracions tan bones no tingues un lloc web on poder gaudir de la teua obra? Estàs estudiant o has estudiat alguna cosa en relació amb açò o forma part d´una afició?

És una mica estrany que no tinga un lloc web, però la idea era participar en algun concurs per tindre nous estímuls i crear alguna cosa bona per poder mostrar-la. 
Em vaig graduar el març del 2013 després d'assistir al Mestratge en Il·lustració  a l'Acadèmia de Belles Arts de Bolonya. També tinc una llicenciatura en pintura a l'Acadèmia de Belles Arts de Verona, però fins aquest any encara no s'havia produït el material que em satisfà plenament. Vaig experimentar amb diferents tècniques per esbrinar el que em convenia més, però la meua manera de pensar i donar-se la imatge encara era immadura. Necessitava temps per processar tot el que havia aprés i intentar arribar a una síntesi amb un tipus de taques que no foren un altre experiment, però això seria un reflex d´allò que havia imaginat i la il·lustració per al concurs d´EurHope va ser el meu nou començament.


Elisabetta Bernardi amb la seua obra Approdo al nuovo


Siga com siga, perquè t´interessa la il.lustració o l´obra gràfica i no altres formes d´expressar-se?

Sempre he tingut cert interès pel disseny, però els estudis acadèmics han fet que aquest augmentara i l'han convertit en una veritable passió. Estic convençut que una persona que li agrada la il·lustració no és només una manera d'expressar-se, però sí es converteix en gairebé una necessitat. Ser capaç de treballar en aquest camp per a mi significaria la realització d'un somni.  


Influències plàstiques? Quins còmics o novel·les gràfiques t´agraden? Referents en general.

He tingut diferents influències per treure la inspiració des del camp de la pintura, xilografia, gravat calcogràfic, fotografia, escultura, còmic i il·lustració. Crec que tot  l´art pot afectar una ment creativa.  

Com és el procés de creació en general, d´ençà que surt la idea fins que es materialitza, quins són els passos que dones? Esbosses a mà, utilitzes l´ordinador, escaneges? Quins programes utilitzes per donar color o il·lustrar? Quins registres preferisses, línies més fines, grosses,  textures, més importància del color, la taca? Quins colors utilitzes més?

Quan he de crear una imatge primer he de fer una investigació sobre el tema i, a continuació, després de pensar en el que vull  transmetre passe a fer esbossos a mà. Després escanege l´esbós per acolorir-lo digitalment.  
La fase de l'esbós em resulta importantíssima perquè no es pot plantejar un dibuix sempre directament a l'ordinador, ja que perdria tota la màgia del traçat espontani de la mà. 
Utilitze Photoshop per donar color. Jo no tinc una gamma de colors limitada, depén de la idea que vull transmetre, un disseny pot ser tant en colors molt brillants com més delicats.

Quines altres formes d´expressar-te artísticament utilitzes?

Tot i que prefereix pintar digitalment també utilitzen aquarel·la, acrílic, amb poca freqüència les pintures a l'oli, guixos i diverses tècniques de la pintura, també la fotografia i  creacions escultòriques.

Imatge de l´exposició a Gènova amb totes les participacions de la 3ª edició d´EurHope.

Com definiries el teu treball?

No sé realment què dir. Crec que no depèn de mi definir el meu treball, això seu deixe als altres. Al final l´il·lustrador crea imatges per transmetre un missatge al públic i és aquest qui jutja si és una bona il.lustració o no. 

Com veus el món de la il·lustració o el disseny a Itàlia? Et planteges eixir fora d’Itàlia per treballa com il·lustrador o creus tindre lloc a Itàlia?  

En els últims anys a Itàlia sembla estar donant-se una mica d´espai a la  il · lustració, encara que com una professió ho veig complicat. Molts autors publiquen per editorials de diferents nacionalitats sense deixar de ser al seu país. Però jo no exclouria una experiència a l'estranger.
 
Que prefereixes o t´agrada més el treball individual o col·lectiu?

És molt més difícil treballar en grups en comparació amb el treball individual, però el resultat s'obté després d'haver compartit i discutit les idees, visions i formes d'interpretar diferents gèneres que em sembla la feina molt interessant. 

Quins projectes tens entre mans ara per al futur més immediat?

Ara segueixo participant en altres concursos, i després, en una paraula, vaig a tractar de fer-me una pàgina web, també.

Per finalitzar, un consell per als nous il·lustradors?
 
Jo mai hauria pensat en la possibilitat de guanyar un concurs, però si m'hagués donat per vençuda abans, fins i tot, del principi mai no podria haver-ho aconseguit. Has de creure en la teua pròpia capacitat, encara que de vegades la baixa autoestima no ajuda, i no et rendisques a la primera dificultat. La felicitat que se sent després d'un premi inesperat és immensa.


Des de Comboi Gràfic volem donar les gràcies a Elisabetta Bernardi per prestar-se a fer l´entrevista i en quant tinga la seua pròpia web farem una publicació per gaudir del seu treball.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comboi Gràfic no es responsabilitza de l´opinió de cap usuari que escriga als comentaris.