dilluns, 10 de novembre del 2014

Resum del 1er Mercat d´Autoedició d´Ontinyent, Fil i Grapa.

Aquest estiu passat s´organitzà el 1er Mercat d´Autoedició d´Ontinyent, FIL I GRAPA, a l´espai Ca la Mera de l´Assemblea dels Joves Meruts d´Ontinyent. Els organitzadors varen escriure un resum de la jornada per al primer número de Guirigall fanzine, que ara reproduïm al blog.

Fotografia de Carmen Tolsà Rovira

El dia 12 de juliol va tindre lloc a Ontinyent el 1er mercat d’autoedició FIL I GRAPA. Aquest calorós dia, uns quants joves es van juntar en l’Ateneu Popular Ca la Mera per a oferir als assistents publicacions que ells mateixos autoediten. Aquestes publicacions tenen un valor afegit: estan fetes amb les seues pròpies mans. Sense censura, sense intermediaris, sense pudor i sense por.

Fotografia de Carmen Tolsà Rovira

L’Assemblea dels Joves Meruts d’Ontinyent va cedir el seu espai, Ca la Mera, per a què Paula Rodilla i Helena Gandia pogueren organitzar el mercat. Aquest espai és genial per aquest tipus d’activitats, ja que disposa d’un jardí obert amb molt bones vistes al centre històric. I on els il·lustradors van passar el dia dibuixant i gaudint de la companyia de gent del sector. No sols va ser un mercat de venda, sinó un dia on els il·lustrados, dissenyadors i escriptors es trobaren, compartiren experiències, anècdotes i informació.
Els participants van arribar de llocs ben variats: València, Alcoi fins a localitats més properes. Podem destacar al canari Elías Taño que ens va portar, des de València, el fabulós fanzine d’Arrós Negre. Va vindre acompanyat dels fanzines divertits de María Rodilla com “Para ti que eres ciclista” o “Mujeres: Un fanzine de mujeres para hombres”. Els alcoians de l’Estudi de disseny i il.lustració Punts Suspensius van acudir amb “Cuentos para ser escuchados”.Demostraren que pretenen ser més que uns creatius i marcar la diferència.


Fotografia de Carmen Tolsà Rovira

També vam trobar ontinyentins, com no. D’una banda tinguérem “Històries de coixí” contes il·lustrats per Araceli Canales i relatats per Helena Gandia que descriuen diàlegs de la vida quotidiana. Raül Francés, Alejandro J. Plaza, Carlos Segura, Inma Lorente van ser altres artistes locals ( escriptors i il·lustradors ) que van decidir participar en aquesta jornada amb la seua creativitat.

Durant tot el dia es van realitzar activitats; pel matí va tindre lloc una interessant taula rodona entorn a l’editorial independent ‘El Toll’, que va acabar convertint-se en un profund debat sobre les noves tecnologies i xarxes socials. Un dels arguments més escoltat va ser el tema ecològic. “Sempre s’ha dit que el paper provoca la tala d’arbres, no obstant això un llibre es pot reciclar, un e-book no”.

Fotografia de Carmen Tolsà Rovira

Després d’un dinar de germanor, a la tarda, amb l’arribada del públic i la realització de la resta d’activitats es va gaudir de la venda, companyia, música i d’ il·lusions per properes edicions de Fil i Grapa. On es continuarà publicant més enllà dels blocs i xarxes socials, sense la tirania de les grans editorials.

Aquestes van ser les proclames del 1er mercat d’autoedició. Impressions pròpies, treballs a mà, literatura i il·lustracions són moltes de les coses que van poder veure aquell dissabte dia 12 de Juliol.

Per visualitzar l´escrit complet amb més fotografies podeu donar-li una ullada a l´ISSUU de  Guirigall fanzine

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comboi Gràfic no es responsabilitza de l´opinió de cap usuari que escriga als comentaris.